از آنجا که آش مذکور شل است، آن را با نام «شولی» میشناسند. آش شولی در دو نوع تابستانی و زمستانی تهیه میشود که از ماش و شلغم (نوع زمستانه) یا عدس و چغندر (نوع تابستانه)، سبزیجات (اسفناج، شوید و شنبلیله) و آرد تشکیل شده و چاشنی آن معمولا سرکه یا رب انار است.
مواد لازم برای چهار نفر
چغندر: ۲ عدد
سبزی آش: یک کیلوگرم
پیاز: ۳ عدد
نعنا: ۳ قاشق غذاخوری
عدس: نصف لیوان
آرد: یک و نیم لیوان
سرکه: نصف لیوان
روغن، نمک، فلفل سیاه و زردچوبه: به مقدار لازم
طرز تهیه
یک قابلمه آب را روی حرارت متوسط گاز قرار دهید تا به جوش آید. سپس چغندرهای نگینی خرد شده را در قابلمه بریزید و آنها را نیمپز کنید.
عدس از قبل خیس کرده و سبزی آشی خرد شده را در قابلمه به چغندرهای نیمپز شده اضافه کنید و مواد را هم بزنید. شعله گاز را کم کنید و صبر کنید تا سبزی و عدس بپزند.
در همین حین، مقداری روغن در یک تابه بریزید و آن را روی حرارت متوسط گاز قرار دهید تا داغ شود. سپس پیازهای خلالی خرد شده را در روغن بریزید و آنها را تفت دهید تا سبک و طلایی شوند. در ادامه به پیازها، نمک و زردچوبه اضافه کنید و آنها را برای یک دقیقه دیگر تفت دهید تا بوی خامی زردچوبه گرفته شود. نعنا خشک را نیز در تابه بریزید و برای چند ثانیه همراه با پیاز داغ تفت دهید. تابه را از روی حرارت بردارید. نیمی از نعنا و پیاز داغ را در آش بریزید و بقیه را کنار بگذارید.
آرد را با چهار لیوان آب سرد در یک کاسه با همزن دستی مخلوط کنید. پس از پخت کامل چغندر و عدس، مخلوط آرد و آب را کم کم در آش بریزید و مرتب هم بزنید تا آرد گلوله نشود. سپس چهار لیوان آب جوش در آش بریزید.
پس از حدود ۱۰ دقیقه، به آش سرکه، نمک و فلفل سیاه اضافه کنید و آش را خوب هم بزنید. آش شما پس از حدود ۱۵ دقیقه قل زدن روی حرارت ملایم گاز و کم شدن بوی تندی سرکه، آماده سرو است.
آش شولی را در ظرف سرو بکشید و روی آن را با پیاز داغ و نعنا داغ باقیمانده تزئین کنید.
نکات مهم
ادویه مخصوص آش شولی یزدی، زردچوبه، نعنا خشک و مقداری زیره سبز یا سیاه است.
شما میتوانید یک عدد از چغندرها را رنده کنید و چغندر بعدی را بهصورت خلالی خرد کنید و بپزید.
در طرز تهیه اصلی شولی یزدی، چغندرها را خلالی خرد میکنند و میپزند.
اگر از طعم سرکه خوشتان نمیآید، برای چاشنی از رب انار یا قرهقروت استفاده کنید.
منبع: برترین ها